laluk

laktozerzekenysegKedves Olvasónk!

Ön a tejcukor-érzékenységgel kapcsolatos ismeretek böngészése során jutott el erre az információs portálra, ami azt jelzi, hogy valamilyen okból – saját, vagy valamely hozzátartozója panaszai alapján – felmerült a gyanú: lehetséges, hogy ez a típusú emésztési zavar okozza a kellemetlen tüneteket. Bizonyára számos kérdés merült fel Önben e betegséggel kapcsolatban, amelyekre – szándékaink szerint – választ kaphat ezen az oldalon.

Mielőtt belemennénk ennek a meglehetősen gyakori egészségügyi problémának a részletes ismertetésébe, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a tejcukor-érzékenység megállapítása orvosi feladat. Ha tehát Ön, vagy családtagja az alább felsorolt jellegzetes tüneteket észleli magán, azt javasoljuk, feltétlenül keresse fel háziorvosát! Erre azért van szükség, mert hasonló hasi panaszokat okozhatnak más betegségek is, amelyeket orvosa néhány egyszerű és fájdalommentes vizsgálat elvégzésével kizárhat. Amennyiben a kivizsgálás igazolja a tejcukor-érzékenység meglétét, orvosa részletesen tájékoztatni fogja a további teendőket illetően.

Az alábbiakban megosztunk Önnel néhány lényeges tudnivalót a tejcukor-érzékenység – orvosi nevén laktózintolerancia – kialakulásának okairól, megállapításának módjáról és a gyógyulást elősegítő diétáról.

A HIÁNYZÓ LÁNCSZEM

Nézzük tehát, mi történik azt követően, hogy lenyeltük az ételt? A táplálék megérkezik a gyomrunkba, majd onnan a vékonybelünkbe, ahol a különböző emésztőnedvek már várják, hogy megemészthessék. Ha azonban bizonyos okok miatt valamelyik, a táplálék lebontásához szükséges anyag – például a tejcukrot bontó ún. laktáz enzim – hiányzik, vagy nem elégséges mennyiségű, zavar keletkezik a rendszerben, és a tápanyag nem tud felszívódni a szervezetünkben.
De mi is az a laktáz? Nem más, mint egy enzim, amelynek az a feladata, hogy a tejcukrot – más néven laktózt – emészthető, egyszerű szőlőcukorrá alakítsa át. Ha azonban ez a művelet nem, vagy elégtelen mértékben történik meg, a tejcukor emésztetlenül halad tovább a tápcsatornánkban, és a vastagbelünkben erjedésnek indul. Ez okozza azokat a kellemetlen panaszokat, amelyek miatt Ön most ezt az oldalt olvassa.

PUFFAD, CSIKAR, GÖRCSÖL?

Hogyan jelzi a szervezetünk, hogy képtelen megemészteni a tejcukrot? Mindenekelőtt hasi panaszok – sürgető hasmenés, bélkorgás, görcsös hasfájás – formájában. Nem sokkal a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztása után erős hascsikarást, gázképződést, sőt émelygést, hányingert is érezhetünk. Rövid időn belül a mellékhelyiségben fogunk kikötni, akár egymás után többször is. Még fejfájás is kialakulhat – ennek magyarázata az, hogy az erjedési folyamat során keletkező bomlástermékek egyikét, a hidrogéngázt a vérkeringés eljuttatja a központi idegrendszerhez.
Kiket sújt leginkább ez a fajta felszívódási zavar? A betegség gyakorisága népcsoportonként változó: az ázsiai és a dél-amerikai lakosság körében nagy számban, míg a skandinávoknál szinte soha nem fordul elő. A magyar lakosság 10-15 százaléka, azaz közel másfél millió honfitársunk küzd ezzel a problémával.
Mi idézheti elő a tejcukor-érzékenységet? A felnőttkori laktózintolerancia hátterében genetikai okok, bizonyos betegségek, illetve külső behatások is állhatnak. Az örökletes, veleszületett tejcukor-érzékenység nem gyógyítható, de megfelelő diétával és a laktáz enzim pótlásával jól karbantartható. A másodlagos, szerzett laktózintoleranciát különböző emésztőrendszeri betegségek – például gyomorhurut, vastagbélgyulladás, stb. – is okozhatják. A probléma átmenetileg felléphet bizonyos gyógykezelések, például antibiotikum-, szteroid-, illetve sugár-, vagy kemoterápia hatására is. A tejcukor-érzékenység e formája az alapbetegség gyógyulását, illetve a kezelés abbahagyását követően magától megszűnhet, amint helyreáll az egészséges bélflóra.

HOGYAN MUTATHATÓ KI?

Ha a felsorolt tünetek a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek, joggal gyanakodhatunk laktózintoleranciára. A tejcukor-érzékenységet azonban el kell különíteni az egyéb emésztési zavaroktól, mint amilyen például a hasonló panaszokat okozó tejfehérje-allergia. A tejcukrot bontó enzim hiánya többféle eljárással megállapítható, például a vérből, a székletből, vagy a vékonybélből vett szövetmintából. A legegyszerűbben alkalmazható módszer a hidrogénkilégzéses teszt. Erre a vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, majd adott mennyiségű, tejcukrot tartalmazó ételt elfogyasztani. Ezt követően megmérik a bizonyos időközönként kifújt levegő hidrogéntartalmát, és a mért mennyiség alapján meghatározzák, hogy milyen mértékű a tejcukrot bontó enzim hiánya. Amennyiben a vizsgálatok eredménye alapján bebizonyosodik, hogy Ön laktózérzékeny, ne keseredjen el! Inkább dicsérje meg magát, hiszen egészségi állapota rendezése érdekében már megtette az első lépést.

MIT SZABAD ENNI, ÉS MIT NEM?

Akár veleszületett, akár szerzett laktózérzékenység a diagnózis, Ön sokat tehet az egészségéért, ha tudatosan odafigyel a táplálkozásra. Orvosa részletes tájékoztatást fog adni azokról az élelmiszerekről, amelyek fogyasztását a jövőben kerülnie kell. Fölmerülhet Önben, hogy könnyű előírni, de annál nehezebb kialakítani egy olyan étrendet, ami egyáltalán nem tartalmaz semmiféle tejszármazékot. Mivel a laktózintolerancia mértéke egyénenként változó, szerencsés esetben elképzelhető, hogy Önnek nem kell teljes mértékben kiiktatnia a tejcukrot tartalmazó ételeket az étrendjéből. Vannak olyan tejtermékek – ilyen például a joghurt, a kefir, a sajt és a túró –, amelyekben csak a töredéke található meg a tejben előforduló tejcukornak.

Ne csüggedjen akkor sem, ha az Ön szervezete egyáltalán nem tolerálja a laktózt, ugyanis tévhit, hogy a tejcukormentes diéta betarthatatlan! Már kaphatóak olyan, például szójából, rizsből, zabból készült növényi készítmények, amelyek helyettesíthetik a hagyományos tejtermékeket. Fontos tudni, hogy bizonyos húskészítmények – felvágottak, máj- és húskrémek, szalámifélék –, sőt egyes pékáruk és édességek is tartalmazhatnak laktózt, ezért ezek vásárlásakor legyen körültekintő!

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tej és a tejtermékek kerülése bizonyos vitaminok és nyomelemek hiányához vezethet. Ezek közül a legfontosabb a kalcium, amelynek rendszeres bevitele elengedhetetlen, gyermekeknél a megfelelő csontállomány felépülése, felnőtteknél pedig az időskori csontritkulás megelőzése szempontjából. A diófélék, olajos magvak, a szójaalapú gabonafélék, egyes gyümölcsök és nem utolsósorban az ásványvizek fogyasztásával részben kielégíthetjük szervezetünk kalciumigényét, de az orvos javasolhatja kalciumkészítmény szedését is.

PÓTOLHATÓ-E A LAKTÁZ?

Jó hír, hogy ma már kapható több olyan készítmény (gyógyszer vagy speciális tápszer), amellyel mesterségesen pótolható a laktáz enzim. A tejcukorbontó enzimet tartalmazó rágótabletta bevételét követően, már a rágás során elindul az a folyamat, amely felszabadítja szervezetünkben a laktázt. Patikában recept nélkül megvásárolható az ételbe keverhető laktáz kapszula is. Az ebben található port fogyasztás előtt a tejcukrot tartalmazó élelmiszerbe kell keverni, vagy a tetejére rászórni. A készítmény nem befolyásolja sem az étel ízét, sem az állagát, így annak élvezeti értéke teljes marad. Ezeknek a gyógyászati készítményeknek köszönhetően Önnek nem kell teljes mértékben lemondania kedvenc „tejes” fogásairól. Hiszen a hiányzó láncszem – a laktáz enzim – hozzáadásával szervezete képessé tehető a tejcukor lebontására és hasznosítására.

A fentiekből kitűnik, hogy a laktózintolerancia kellemetlen tünetei tudatos táplálkozással és a tejcukorbontó laktáz enzim pótlásával kiküszöbölhetők. Nem kell tehát fölöslegesen szenvedni a hasmenéstől és a bélcsikarástól! A tejcukor-érzékenység orvosi előírás szerinti karbantartásával Ön uralhatja panaszait, javíthatja közérzetét és teljes értékű életet élhet.
b.p.

logo