Laktáz enzimet tartalmazó kapszula
Speciális -gyógyászati célra szánt- tápszer laktáz enzim hiányos egyének részére
Mi a laktóz?
A laktóz vagy tejcukor egy olyan cukorfajta, amely sok élelmiszerben megtalálható. Természetes formában, legnagyobb mennyiségben a tejben és tejtermékekben (vaj, sajt, joghurt, tejszín) fordul elő. A tejtermékek a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás fontos részei: a testet kalciummal és más ásványi anyagokkal, fehérjékkel és vitaminokkal látják el. Ezen felül a laktóz energiát szolgáltat.
Sok élelmiszer előállításánál a laktózt a készítmény tulajdonságainak javítására használják. Ez az ún. rejtett laktóz olyan élelmiszerekben fordul elő, amire nem is gondolnánk pl. kenyér, pizza, sütemények, leves porok, készételek vagy hentes-árúk.
Mi a laktóz érzékenység?
Laktóz érzékenységben a szervezet a szükségesnél kevesebb, a tejcukor bontásához szükséges laktáz enzimet termel. Ennek következtében a táplálékkal elfogyasztott laktóz nem tud teljes mennyiségében alkotóira, a szervezet folyamataihoz szükséges galaktózra és glükózra bomlani.
Ha a laktóz nem bomlik összetevőire, a bélbaktériumok hasznosítják. Eközben olyan anyagok pl. gázok keletkeznek, melyek puffadást, híg hasmenést, erős bélkorgást, esetenként fejfájást, émelygést okozhatnak. A laktáz enzim alkotórészeire bontja a tejcukrot (laktózt), ami így emészthetővé válik, tüneteket nem okoz.
Mi a Laluk 4500?
A Laluk 4500 egy olyan speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, melynek aktív összetevője a laktáz enzim. Kiegészíti a szervezetben hiányzó, a tejcukor bontásához szükséges laktáz enzimet. A Laluk 4500 kapszulában lévő laktáz enzim segítségével nem kell lemondania a laktóz-tartalmú készítményekről.
Adagolás:
A Laluk 4500 szokásos napi adagja: 1-5 kapszula.
A laktáz enzim szükséges mennyiségét az elfogyasztani tervezett tejcukor (laktóz) és a szervezet által termelt laktáz mennyisége határozza meg. Átlagos tejcukor-érzékenység esetén egy kapszulában lévő enzim mennyiség (4500 FCC U) 10-20g tejcukrot képes lebontani. 2dl teljes tej átlagos tejcukor tartalma 10g, tehát egy kapszula enzimtartalma elégséges a lebontásához.
A Laluk 4500 kapszula tartalmát -laktóz tartalmú élelmiszer fogyasztása előtt- közvetlenül az elfogyasztásra szánt folyékony élelmiszerbe kell keverni, vagy rászórni a szilárd étel tetejére (az étel hőmérséklete ne haladja meg az 50oC-t). Rövid várakozási idő (5-10 perc) után az étel minden további teendő nélkül fogyasztható. A laktáz enzim hőérzékeny, ezért hozzáadása után már ne melegítse az ételt 60oC fölé. A kapszulában lévő por ízetlen, az étel állagát és ízét nem befolyásolja.
Összetétel: lásd a kartonon
A készítményt cukorbetegek is alkalmazhatják.
Maximális napi adag: 5 kapszula
Tápérték | 1 kapszula | 1 kapszula | 100 g |
Energiatartalom: | 1,9kJ/ 0,45kcal | 9,5kJ/2,25kcal | 1582kJ/374kcal |
Fehérje | 0,09g | 0,45g | 75,00g |
Zsír | 0,001g | 0,005g | 0,833g |
Szénhidrát | 0,024g | 1,2g | 19,992g |
Laktáz aktivitás | 4.500 FCC U | 22.500 FCC U | 3,75Mio FCC U |
Nettó tömeg | 1,2g, 10 db | 3,6g, 30 db |
Fontos figyelmeztetés:
A készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A készítmény nem használható egyedüli tápanyag forrásként. Alkalmazása három éves kortól javasolt.
A készítményt a lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a bliszter szélén található mélynyomatban: nap/hónap/év.
Ellenjavallat:
A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység. Allergia Aspergillus orizae-ra.
Száraz, hűvös helyen (max. 20oC), gyermekektől elzárva tartandó. Hűtést nem igényel.
Csomagolás: 10, 30 db kapszula/doboz
Forgalmazó:
Strathmann GmbH&Co KG
22424 Hamburg
Postfach 610425
Gyártó:
Biokirch GmbH
Bei den Kämpen 11
21220 Seevetal
Információ/bejelentés Magyarországon:
Strathmann GmbH&Co KG képviselete
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 320 2865
Fax: +36 1 320 2867